Dzień z owocami i warzywami

Każdy rodzaj zbalansowanej diety zawiera w sobie dania w których można znaleźć warzywa i owoce. Jednak żaden pojedynczy owoc lub warzywo nie zawiera w sobie wszystkich wymaganych składników odżywczych, dlatego ważne jest by spożywanie ich było zróżnicowane. Robiąc zakupy nie powinniśmy tylko wrzucić do koszyka jedynie jabłka, ale ważne jest by znalazł się tam też np. Banan i kiwi. To tylko jeden z przykładów, a to co wybierzesz dla siebie zależy tylko od ciebie. Pozwól jednak że omówimy kwestie kilku z nich. Dzięki temu będziesz miał lepszy obraz tego co chcemy ci przekazać.

Przekonujące dowody

Istnieją dość przekonujące dowody, na to że dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Największe i najdłuższe badania do tej pory wykonywane były przez studentów i pracowników zdrowia na Harvardzie. Prowadzili oni obserwacje na prawie 110 tysiącach mężczyzn i kobiet, których zdrowie i nawyki żywieniowe były obserwowane przez 14 lat.
Im większa średnia spożycia owoców i warzyw, tym mniejsza szansa na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. Porównano osoby z najniższej kategorii spożycia owoców i warzyw (mniej niż 1.5 porcji dziennie), do tych co jedli prawie 8 lub więcej porcji dziennie. Ci co mieli posiłki bardziej obfite w warzywa i owoce, prawdopodobieństwo że dostaliby zawału serca lub udaru było 30% mniejsze.
Chociaż wszystkie owoce i warzywa mogą przyczynić się do tego,to jednak zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak, gorczyca, brokuły, kalafior, kapusta, brukselka i owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, cytryny, limonki i grejpfruta (i ich soki) przyczyniają się w znacznym stopniu.

Ciekawe odkrycia

Gdy badacze już połączyli wnioski z badań na Harvardzie, to kilka innych długoterminowych badań przeprowadzonych w USA i Europie, zostały ponownie przejrzane. Zwrócili oni uwagę na badania związane z niedokrwieniem sereca i udarami mózgu, gdzie znaleźli podobne wnioski: osoby, które jadły więcej niż 5 porcji owoców i warzyw dziennie, miały w przybliżeniu 20% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca i udary mózgu, w porównaniu z osobami, które spożywały mniej niż 3 porcje dziennie.

Leave a comment